dtHome = Landbrug
dtRootHome = Landbrug

dtRoot = LRS
  •  
   
Tilmeld Nyhedsbreve
Vagns Vinkel 1/9
  01 sep 2017
Nordkorea ”leger” med verdensfreden. Det giver bekymringer på aktiemarkederne og har i den forløbne uge sendt obligationskurserne i vejret, og den lange rente ned.

Det er en kold tid vi lever i, alle går rundt og fryser…

Her er det ikke den nu snart forsvundne ”sommer” jeg tænker på, men at Nordkorea til stadighed ”leger” med verdensfreden med de uprovokerede missilopsendelser.

Sådan noget giver bekymringer på aktiemarkederne og har i den forløbne uge sendt obligationskurserne i vejret, og den lange rente ned.

Vi er således på en kurs på 99,08 i serie 2% 2047. Det højeste niveau i et år, og tæt på det højeste niveau vi har set for serien.

Derfor er det lidt ærgerligt, at serien er lukket og afløses af den nye serie 2% 2050.

Og selv om den er fulgt med op og er i en flot kurs på 97,78, så mangler der stadig 13.000 kr. pr. million i kursværdi.

 

Men et niveau som det anførte gør det dog stadig interessant, hvis du ligger inde med 4% eller 3½% lån eller store 3%.

Og er din restløbetid tæt ved 20 år, kan du overveje en 1,5% 2040 med en kurs mellem 98,50 og 98,75 aktuelt.

Næste frist for opsigelse af eksisterende lån er ved udgangen af oktober.

 

De tilpasningslånene, der skal tilpasses pr. 1. oktober er nu også ved at være på plads, og også her til historisk lave niveauer.

Vi nævner flg. niveauer:

                                                                                                                    F1                        F3                        F5

 

Nykredit                                                                                                  -0,23%               -0,16%               0,18%

DLR (Inkl. Kursskæringsfradrag 0,3 eller 0,2)                           0

,017%               -0,134%             0,276%

Nordea Kredit                                                                                       -0,22%               -0,12%               0,26%

 

10 årig swap, der længe har ligget med niveauer tæt på 1,10% har de seneste dage ligget tæt på eller under 1,00%.

 

SVIN: I den kommende uge er der ingen bevægelse i noteringen på hverken slagtesvin eller søer. Det betyder, at slagtesvin fortsat afregnes med 10,80 kr. pr. kg., og søer med 7,10 kr. pr. kg. Der er et stille marked med en rolig afsætning. Dog ændrer DC på afregningsreglerne i forhold til udlevering. Det betyder, at der ikke vil være fradrag for afhentning i dagtimerne og et tillæg på 3,- pr. gris til dem, der står klar med grise mellem 18.00 og 06.00.

 

KVÆG: Slagterierne mangler kreaturer, og derfor stiger noteringen 30 øre pr. kg. for kalve, ungtyre, Dansk Kalv og kvier, og 20 øre for køer, mens kødkvægstillægget stiger med 50 øre til i alt 75 øre. På mælkeområdet er der ikke meget nyt i denne uge.

 

KORN, SOJA M.V.: Der er fortsat pres på priserne, og især meldes der om, at mange der regnede med at sælge korn som maltbyg fik det afregnet som foderbyg til en pris der er 25,- - 30,- dårligere. Det gør det endnu mere nødvendigt at overveje, om man skal forsøge at lave en aftale med en husdyrproducent. Udover en sikker, aftalt pris, kan det ofte betyde 20,- - 25,- i sparet tørring, fragt og frarensning.

Selvfølgelig fordrer den type handel en form for sikkerhedsstillelse for at undgå tab på en nødlidende aftager.

Prispresset betyder, at mange mødes med tilbud på hvede nede omkring 100,- - 105,-  mod et generelt niveau på 108 – 111.

Usikkerhedsmomentet kommer bl.a. fra forventningerne til den russiske kornavl og næste uges afgrødeinspektion fra USA.

Sojaprisen holder sig stadig på et niveau omkring 245 – 248, og handler du på termin august til oktober 2018 oplyses et niveau på 244 – 247.

 

VALUTA: Dollaren har vundet lidt terræn oven på en stor revision af de amerikanske BNP tal. Det har ført kursen op omkring 628 DKK for 100 dollar efter vi var nede og vende 616 DKK for 100$.

Også det engelske pund var helt i knæ, med en kurs omkring 800 DKK for 100 pund. Niveauet er nu 807 DKK for 100£. Vi skal tilbage til slutningen af 2008 for at finde tilsvarende niveau.

 

OLIE: Efter en uge, hvor de store oversvømmelser i Texas beskadigede raffinaderierne og svækkede efterspørgslen, og bankede prisen ned på ca. 50,60 dollar pr. tønde, er der kommet lidt mere balance i tingene, og niveauet er ca. 51,15 dollar pr. tønde.

 

Og så kan vi herhjemme glæde os over, at der i 1. og 2. kvartal har været en vækst på 0,6%, og der forventes nu for hele året en vækst på den rigtige side af 2%.

Så kan man spørge: er der så behov for en finanslov med endnu mere efterspørgselsskabende lempelser, der kan føre til en overophedet økonomi, velvidende at jobskabelsen i 50% er afdækket via udenlandsk arbejdskraft.

 

Nå, vi kan da altid glæde os over, at sunde nødder bliver billigere, når vi sidder og skumler i en kø på vej over Fyn i de større biler, der bliver råd til med en sænket registreringsafgift J

 

 

                                                         

Med venlig hilsen Vagn Jakobsen Reg. revisor HD-R Driftsøkonomikonsulent