dtHome = Landbrug
dtRootHome = Landbrug

dtRoot = LRS
  •  
   
Tilmeld Nyhedsbreve
Ny beregning af fordøjeligheden af majs på vej
  03 jul 2018

I tidligere år er der konstateret en lavere fordøjelighed i ”majs frisk majs!” udtaget ved høst af sorterne i landsforsøgende, end der tilsvarende er fundet i de efterfølgende ensilageprøver. Differencen er på ca. 0,4 – 0,6 Mj/kg ts, og størst difference er der på sorter med lavere fordøjelighed og mindst på sorter med højere fordøjelighed. Som det fremgår af nedenstående graf, så ligger ”frisk majs prøver” altid under ensilageprøver.

Gammel model: FK-OS = EFOS * 0,727 + 20,4

Ny model:           FK-OS = EFOS * 0,433 + 46,15

Den nye model medfører en gennemsnitlig stigning i FK-OS på 4,9.

Stigningen varierer fra 3,9 til 6,5

I nedenstående tabel er der for ”frisk majs prøver” anvendt den nye model for beregning af fordøjelighed i 2017, og derved er der sammenfald mellem fordøjelighed af majsensilage og ”frisk majs prøver”. Det er ønskeligt, at resultaterne fra sortsforsøgene i landsforsøgene afspejler foderværdien i ensilagen og således majsens endelige foderværdi for koen.