Bekæmp kun skulpegalmyg i raps ved kraftige angreb

Bekæmpelse af skulpegalmyg anbefales kun, hvis du har erfaring for udbredte angreb og har mange gule skulper, som springer op, lyder det fra Landbrugsrådgivning Syd.
Bekæmp kun skulpegalmyg i raps ved kraftige angreb

Skulpegalmyggen er et meget lille insekt med en kort levetid. Selve insektet er svært at få øje på og ses oftest indirekte, i form af beskadigede skulper. De inficerede skulper er gule, når de fleste andre skulper er grønne.

Bekæmpes ved blomstring

- I de fleste tilfælde ses angreb af skulpegalmyg kun i de yderste 3-5 meter af marken, understreger Laurids Knudsen, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd. Har du erfaring for mere udbredte angreb i marken, bør du dog bekæmpe i hele marken.

- Bekæmpelsen skal ske, når skulpegalmyggene begynder at flyve. Det gør de typisk ved begyndende blomstring. 

Ved bekæmpelse af skulpegalmyg opnår du ofte kun lave bekæmpelseseffekter på 30-50 procent. Det skyldes rapsens hurtige vækst, hvor nyvæksten ikke er beskyttet, samt galmyggens flyvning over en længere periode på 3-4 uger. 

Anvend godkendte pyrethroider

- Skulpegalmyg og skulpesnudebiller bekæmpes med godkendte pyrethroider. Da rapsen, uanset dosis, ret hurtigt er ubeskyttet, anbefaler vi at anvende nedsatte doser på 50-75 procent af normaldosering ved bekæmpelse af skulpegalmyg.   

Bekæmp med omtanke

- Pyrethroider må kun udbringes uden for biernes flyvetid over blomstrende planter, dvs. imellem kl. 21 og 03 (sommertid). Tjek altid marken for bier, før du sætter i gang, lyder det fra planteavlskonsulenten.

- Jo oftere der behandles, desto større selektion sker der i retning af resistens hos skadedyrene. Derfor er det vigtigt kun af bekæmpe ved behov, og at anvende midler med god effekt.

NB: Hvis du vil tjekke dine marker, så gå forsigtigt ind, da skulpegalmyggene let falder ned.

Er du i tvivl om du har skulpegalmyg, eller om du skal bekæmpe? Så tag fat i din planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd

Laurids Knudsen

Laurids Knudsen

Planteavlskonsulent

Telefon
7374 2038
Mobil
3016 2038
E-mail
lak@lrs.dk
Specialer
  • Ansøgning enkeltbetaling
  • Gødningsregnskab
  • Markplaner
  • Miljøgodkendelser
  • Plantebeskyttelse
  • Salgsafgrøder