De små landbrug er lige så vigtige, når landet skal leve.

De små landbrug er lige så vigtige, når landet skal leve.

Der er kommet en strukturudvikling indenfor landbruget, der stiller store krav til den enkelte landmand, både store og små landbrug. En strukturering der kræver tid, bedre formidling af regler og ikke mindst det økonomiske grundlag for at kunne drive et landbrug i dagens Danmark.

”Der bliver stillet store krav til os landmænd og vi bliver bare smidt ud i det. Vi mangler en bedre formidling af de krav, der bliver sat til os landmænd nu og fremover”, siger Keld Christensen. Keld driver til dagligt et landbrug med 135 årskøer og 125 ha på Grangaard v. Ravsted. Han har en fast medhjælper på gården og er gift med Monika som er dagplejer. Sammen har parret 3 piger.

Vi mangler en bedre formidling af de krav, der bliver sat til os landmænd nu og fremover. Vi små landmænd har ikke en chance, når vi bliver udfordret så meget på økonomien. Jeg kan ikke se hvordan de vil kunne honorere landmænd tilstrækkeligt til at kunne overleve”, fortæller Keld. Han er en af de mange små landbrug, som står tilbage med en følelse af, at man har glemt, at de små landbrug er med til at få landet til at leve.

Jeg savner opbakning fra de store landboforeninger og hvorfor er det kun de store landbrug der har fået teknologistøtte fra EU? De nye velfærdsordninger stille store og unødvendige krav om investeringer og så kommer det frem at forbrugerne stiller krav – eller gør de? Nogle ved knap hvor koen kommer fra og hvis der er tilbud på kød fra udlandet – som ikke kommer fra den danske velfærd, så køber de det alligevel, udtaler Keld.

Politikere strør om sig med fine klimaordninger, som de knap nok ved hvad er og landbrugstoppen lapper det i sig. Hvem betaler os landmænd? Vil man have mere natur, hvorfor kan man så ikke få lov til at plante skov på paragraf 3 jord, det er også der drikkevands depoterne typisk ligger, men nej det skal absolut være god landbrugsjord til fødevareproduktion. Det er ikke godt nok. Ude i den store verden ser de dansk landbrug som en meget miljøvenlig produktion, tror ikke danske politikere fatter hvor miljøvenlig en produktion vi har, tilføjer han.

Man kan spørge sig selv om, hvor ville Danmark være, hvis fremtidens landbrug går tabt og vi skal hente vores mad på bordet fra udlandet.