Fire politikere om landbruget og den grønne omstilling

- Det grønne tilvalg skal være muligt og attraktivt. Det skal ikke ske ved, at statsministeren piller leverpostejen ud af vores madpakker, sagde Jakob Ellemann-Jensen på delegeretmødet 2020.
Fire politikere om landbruget og den grønne omstilling

På delegeretmødet 2020 gav fire folketingspolitikerne udtryk for, hvordan de ser landbrugets rolle i den grønne omstilling:

Vi skal fortsat være konkurrencedygtige

- Der er mange forskellige veje til at nå klimamålsætningerne. Vi skal nå dem på en klog og tilrettelagt måde, sagde fødevareminister Mogens Jensen i sin videohilsen til delegeretmødet.

- Vi skal udvikle landbruget, ikke afvikle det. Landbrugsudspillet kommer på fredag. Det kommer til at gå på to ben. Det ene er, at det er en bunden opgave at løse udfordringerne. Men det er en mindst lige så bunden opgave, at vi fortsat skal have et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug.

- Lad os samarbejde om, at klimaudfordringerne ikke bliver et stridens æble, men en appelsin i turbanen, lyder opfordringen fra fødevareministeren.

Opfordring til lokale samarbejder

Miljøminister Lea Wermelin opfordrer også til samarbejde:

- Over hele branchen går I foran, og det lønner sig. Men naturen er i krise og det går ikke. Den udvikling skal vi have vendt og alle skal være med. Landbruget skal også være med. I er nogle af Danmarks vigtigste naturforvaltere. Jeg håber, I vil sætte lokale samarbejder i gang flere steder, f.eks. med Jægerforbund, Naturfredningsforeninger eller kommuner.

- Der har været tegnet en al for skarp streg imellem biodiversitet og landbrug. Det gør vi op med nu, f.eks. med bruttoarealmodellen, siger miljøministeren.

Basis for et grønt og bæredygtigt erhverv

Erhvervsminister Simon Kollerup mener, at der fortsat er basis for et stort, grønt og bæredygtigt fødevareerhverv i Danmark, ved fælles hjælp og ved partnerskaber:

- Løsningen på de store grønne udfordringer skal gøres klogt, så vi når i mål med den grønne omstilling og så dansk landbrug stadig kan bevare konkurreredygtigheden. Landbruget er kulturbærere. I er et erhverv, vi kan være stolte af, og det er vi, understreger erhvervsministeren.

Grøn omstilling skal være en løftestang

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen havde også en videohilsen med på delegeretmødet:

- Den grønne omstilling skal bruges som en løftestang, så hele verden kommer til at efterspørge danske varer og viden. Den skal ikke ske på bekostningen af danske arbejdspladser. Landbruget er med til at skabe vækst, velstand og arbejdspladser uden for de store byer.

- Det grønne tilvalg skal være muligt og attraktivt. Det skal ikke ske ved, at statsministeren piller leverpostejen ud af vores madpakker, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vi kommer, når I ringer!

Viceformanden i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar, opsummerede de tre ministres udmeldinger:

- Det er dejligt, at de alle tre taler om samarbejde. Så burde det jo sådan set være lige til. Ring nu til os, så kommer vi med det samme.

Billeder: Fotograf Steen Brogaard

Pia Erritsø Christiansen

Pia Erritsø Christiansen

Kommunikations- og marketingansvarlig

Telefon
7374 2105
Mobil
3016 2105
E-mail
pec@lrs.dk
Specialer
  • Kommunikation