Lærerigt pløjekursus gennemført i Ribe

Lærerigt pløjekursus gennemført i Ribe

Den 8. september afholdte Landbrugsrådgivning Syd sit tredje pløjekursus, denne gang i Ribe med 19 deltagere og otte plove.

Jens Iversen fra Ploveksperten ApS gennemgik alle grundindstillingerne. Herefter var det deltagernes tur til at skrue og indstille på egen plov eller en, der mindede om ploven derhjemme.

- Vi brugte et par timer med målebånd, tommestok og diverse værktøj, fortæller Søren B. Wind, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd og deltager på pløjekurset.

Samtlige plove skulle justeres

- Der skulle justeres på samtlige plove, både de nyere og de gamle. Eksempelvis var ingen af muldpladerne eller forplovene indstillet ens, fortæller Søren. Derudover fik vi et par gode fif til at huske de mål, som liftarmene og topstangen skal have.

Om eftermiddagen gennem Jens Iversen, hvad der skulle kontrolleres ude i marken og hvordan det justeres på de forskellige mærker. Her gik der noget tid med at få ændret på træklinjen, bredden på første fure samt hvor langt, ploven skal vende rundt.

Pløjeresultat som nat og dag

- Der var især en deltager med en kærreplov, som blev overrasket over, hvordan ploven skulle indstilles. Kærreploven lavede ikke et godt arbejde, da de kom. I løbet af dagen blev resultatet af pløjearbejdet dog vendt fra nat til dag. Det kan faktisk siges om de fleste af de plove, som var med, beretter Søren.

- Vi fik også en snak om forskellen på originale og uoriginale sliddele. Ploveksperten er ikke imponeret over de uoriginale dele, idet de for det meste ikke passer helt perfekt til ploven, og det går ud over plovens præstation.

Det, som vi ikke kunne måle eller se, er det lavere forbrug af brændstof, som ændringerne medfører. Det vil først vise sig senere.

Da dagen var omme, var alle deltagere blevet godt klædt på til at indstille plovene optimalt.

Sidder du og tænker, at du burde have været med? Så har du muligheden igen den 17. september, hvor vi afholder endnu et pløjekursus, denne gang i Aabenraa. Tilmelding kan ske på lrs.dk

 

Søren Boisen Wind

Søren Boisen Wind

Planteavlskonsulent

Telefon
7374 2045
Mobil
4011 0243
E-mail
sbw@lrs.dk
Bestyrelseposter
  • Medarbejderrepræsentant, Landbrugsrådgivning Syd
Specialer
  • Ansøgning enkeltbetaling
  • Gødningsregnskab
  • Jordbundsanalyser
  • Kartofler
  • Markplaner
  • Plantebeskyttelse
  • Reduceret jordbearbejdning