dtHome = Landbrug
dtRootHome = Landbrug

dtRoot = LRS
  •  
   
Tilmeld Nyhedsbreve
Vagns Vinkel 28/8
  28 aug 2017
Udsigt til smør på brødet og gris på gaflen

Ali Baba (uden de fyrretyve røvere).

Fortællingen fra 1001 Nats Eventyr om den fattige persiske brændehugger Ali Baba, der ved en tilfældighed finder en røverbandes hemmelige klippehule, fyldt med ufattelige kostbarheder var min første tanke, da jeg hørte, at Danish Crown har indgået en aftale med onlinemarkedet Alibaba, der er i kontakt med 466 millioner årlige brugere.

Vi har før set på den handelsaftale, der er indgået med Kina, som betyder, at der hver time afgår en container med svinekød 24/7/365.

Da dansk svinekød samtidig er et hot produkt, og kineserne er længere fremme med onlinekøb end noget andet sted i verden, åbner det for uanede muligheder.

Så er rentetilpasningsauktionerne til tilpasningen pr. 1. oktober i gang. De foreløbige resultater hos Nykredit er en rente på -0,22% for F1, -,16% for F3 og 0,18% for F5.

Sidste år landede resultatet på -0,05%, -0,01% og 0,19%, og da var det det laveste resultat, der nogensinde var set.

I denne uge holder cheferne for verdens mest betydningsfulde centralbanker møde i Jackson Hole.

Et af emnerne de skal diskutere er, hvordan de kommer helskindet ned fra det kolossalt høje pengebjerg på ca. 14 billioner dollars, der er skabt ved de kvantitative lempelser i form af bl.a. enorme opkøb af stats- og realkreditobligationer.

Forventningen er, at der i september eller oktober kommer en plan for afviklingen af beholdningen ved salg fra FED (USA) side og fra ECB (Euroområdet) en aftrapning af opkøbene på aktuelt 60 mia. euro om måneden. Man forventer at opkøbene gradvis vil blive afsluttet i første halvår af 2018, og først derefter vil ECB tidligst begynde at hæve renten.

Men timing og retorik er vigtig, så budskabet bliver rigtigt forstået. Det kiksede tidligere for Draghi fra ECB og sendte aktierne ud i et større dyk. Og FED har i 2014 sendt endnu større turbulens på markedet, da de udtalte sig om neddrosling af opkøb. Så der er virkelig brug for ”Fingerspidsfornemmelse”.

En analyse fra Nordea Markets beskæftiger sig med rentens afhængighed af demografien. Her er budskabet, at i lande med en aldrende befolkning med store pensionsopsparinger – som eksempelvis Danmark – udgør det en fare for, at investeringer i produktion udebliver, som det er set de seneste år, og forstærker rentefaldet.

De danske obligationer har den sidste uge taget et hop op i kurs på ½ point, så 2% 2047 nu noteres i 98,72.

Den lukker for låneudbetalinger ved månedens udgang, så det er absolut sidste chance nu for at få udbetalt lånetilbud i denne serie (nogle har allerede lukket). Den nye 2% 2050 noteres til 97,38.

valuta ser vi en dollar der nu er nede på 630 DKK for 100 dollars, mens pund også kun kender en retning: ned. Her er kursen 807 DKK for 100 pund.

Olieprisen er den seneste uge igen steget knap 5% til et niveau på 52,50 dollar pr. tønde.

 

MÆLK: Arla har netop meddelt, at noteringen fra 1. september forhøjes for både konventionel og økologisk mælk forhøjes med 1 eurocent, svarende til 7,45 cent. Dermed bliver ny acontopris for konventionel mælk 277,5 øre og er det non GMO-foder bliver det 284,9 øre og 364,2 øre for økologisk mælk. Udsigten for den kommende tid er også positiv, idet smørprisen fortsat er stigende i Europa. Det afspejles også i Arlas regnskabstal.

  

Korn m.v.: Vi ser et billede af pressede kornpriser, som især gør sig gældende i Østdanmark, hvor presset har sendt prisen tæt på 100 kr. for hvede og lige omkring 100 kr. for byg. I Vestdanmark holder niveauet endnu 109 – 112 kr. for hvede, 103 – 106 for byg, mens rug er nede omkring 93 – 96 kr. iflg. AgroMarkets.

Sojapriserne ligger endnu på samme niveau 245 – 248 kr. som i sidste uge.

Rapspriserne er påvirket af overvejelser om en told og miljøforhold for dyrkning, der sender prisen op i nærheden af 270 kr. pr. 100 kg.

 

SVIN: I den kommende uger er noteringen for slagtesvin uændret 10,80 kr. pr. kg., mens søer stiger 20 øre til 7,10 kr. pr. kg.

Hvor sidste uge betød et noteringsfald på 20 øre, er den tyske notering fortsat 1,70 euro eller 12,67 kr. pr. kg.