dtHome = Landbrug
dtRootHome = Landbrug

dtRoot = LRS
  •  
   
Tilmeld Nyhedsbreve
Nyheder
Hjerte og sjæl skal være med hele vejen til etablering
  03 jul 2018

Næsten 50 fortrinsvis yngre landbrugsstuderende var med, da Fyns Familielandbrug, LandboUngdom og Landbrugsrådgivning Syd holdt etableringsaften hos Anne Kathrine og Johan Bebe.

Af Thomas N. Rasmussen, journalist Landbrugsrådgivning Syd

Tag ejerskab, lav selv finansieringsplanen og tro på at det kan lade sig gøre.

Der var flere konkrete råd til de unge, håbefulde landmænd, der 2. juli deltog i en etableringsaften arrangeret af Fyns Familielandbrug, LandboUngdom og Landbrugsrådgivning Syd hos Anne Kathrine og Johan Bebe ved Ringe på Fyn.

Målet med aftenen var, at de unge landbrugsstuderende kunne få viden og erfaring til deres drøm om at blive selvstændige. For selvom det kræver penge, viden og hårdt arbejde, så kan det lade sig gøre.

Anne Kathrine og Johan Bebe er et godt eksempel på, at man som ung landmand godt kan gøre drøm til virkelighed. De viste rundt på deres bedrift, som de har ejet i halvandet år, og fortalte deres etableringshistorie. Derefter var der mulighed for at deltagerne med udgangspunkt i deres egne tanker om etablering kunne stille spørgsmål.

”Et godt springbræt”

Det skete ved tre forskellige borde, hvor spørgsmålene blev besvaret af Anne Kathrine og Johan Bebe, landbrugskundechef ved Vækstfonden, Karsten Brixen, og driftsøkonom fra Landbrugsrådgivning Syd Thomas Christensen. På den måde fik deltagerne mulighed for at få en mere personlig samtale i gang med de tre, der også blev suppleret af inputs fra Martin Krusborg Jakobsen fra Svinerådgivningen.

Der var stor spørgelyst fra de unge, der spurgte om alt fra økonomi til familieliv, når man skal tage springet og etablere sig som selvstændig.

”Jeg er stadig ung, men min fremtidsplan er at blive selvstændig på et tidspunkt, hvis det kan lade sig gøre. Derfor var arrangementet her et oplagt springbræt til at blive klogere og gøre sig nogle tanker, og det er rart at få en rundvisning, så man også får noget visuelt,” siger Jeppe Jensen, der er 21 år og læser på 2. hovedforløb på Bygholm Landbrugsskole.

Han har dog ikke travlt med at blive selvstændig.

”Jeg vil gerne finde noget, der i forvejen er veldrevet med omkring 150-200 køer, som jeg kan overtage, når jeg er omkring 30 år, så der går nok nogle år endnu,” siger Jeppe Jensen.

Etablering er som at gå til eksamen

For Johan Bebe var det især vigtigt at få understreget, hvor afgørende det er, at de unge selv laver meget af det hårde arbejde, inden de går i banken for at låne penge, og ikke overlader det til konsulenter.

”At etablere sig og skaffe pengene er ligesom at gå til eksamen. Du skal kunne svare alt, når banken spørger dig om noget. Derfor er det en fordel, hvis du selv har lavet det hele, så du kender budgettet i detaljer, for så virker du mere troværdig” siger den 30-årige landmand.

”De unges spørgsmål handlede selvfølgelig meget om økonomi, og de havde også fokus på sælgerpantebreve, og hvordan den hjalp os på vej. Det er i hvert fald vigtigt, at man gør sit forarbejde og lægger sit hjerte og sjæl i det,” siger Johan Bebe.

Familielandbrug og Landbrugsrådgivning Syd hjælper de unge

Arrangementet er et eksempel på, at Familielandbrugets og Landbrugsrådgivnings Syds vil investere i selvejet og sikre, at unge landmænd bliver etableret på bedst mulige vilkår.

Den ambition bakkes op af et tilbud til landmænd, der gerne vil etablere sig. De får et særligt tilbud i etableringsperioden, der lyder på fem gratis timers ”velkomstrådgivning”, mens timeprisen indtil etablering ligger på 300 kroner plus moms.