dtHome = Landbrug
dtRootHome = Landbrug

dtRoot = LRS
  •  
   
Tilmeld Nyhedsbreve
Nyheder
Økologi i bæredygtig balance – gode råd til økologer
  08 jan 2020
I klimadebatten bliver både mennesker og virksomheder mere bæredygtige, hver eneste dag. Flere konventionelle tager de økologiske metoder til sig. Derfor skal økologerne blive ved med at flytte sig.

Cirka 40 mennesker var onsdag 8.1.2020 samlet til konferencen ”økologi i bæredygtig balance”, som var arrangeret af Landbrugsrådgivning Syd og Syddansk Økologi.

Fem ildsjæle fra fødevarebranchen delte generøst ud af historier og erfaringer. Spørgelysten fra de fremmødte var stor, og snakken gik lystigt hen over den bæredygtige buffet i Food Innovation House.

Økologi er et vækstområde
- Økologien har gode fremtidsudsigter, selv om vi mærker et øget pres fra udlandet. Det spår John Jensen, chefanalytiker og handelsrådgiver hos Agromarkets, som hjælper danske landmænd med at handle råvarer.

Handelsstrategi hæver bundlinjen
Råvarehandel er en disciplin, som de økologiske producenter generelt kan blive meget bedre til, mener John. En strategi er nødvendig, for at sikre en mere bæredygtig produktion og økonomi.
- Tjener du penge i dag, så er du også økolog i morgen, lød mantraet fra John. Økologerne kan selv gøre rigtig meget for at tjene flere penge her og nu, fastslår han. Det kræver dog, at de ændrer adfærd. F.eks. skal de ikke sælge kornet til høst, hvor prisen er lavest. Det bedste er at handle med naboen. Så kan man spare både foderstoffets avance, transporten og fradraget på tørring og rens.

At agere økonomisk bevidst og bæredygtigt var også i fokus hos aftenens næste taler, Kari Brandsgård.

Økologi fylder mere hos hotelgæsterne
Kari Brandsgård er direktør for Haraldskær Sinatur Hotel & Konference. Hotelkæden vil være CO2-positive og affaldsfrie senest i 2030, og det kommer man ikke sovende til!

- Vi går langt for at nå vores mål, fortæller Kari på konferencen. Blandt andet affaldssorterer og genanvender vi 72 %, og vi måler på madspild. Vi vil kun have leveret varer en gang om ugen, og leverandørerne skal tage tom emballage med retur. Det har reduceret antallet af vareleverancer med 47 % siden 2015.

I 2019 fik hotelkæden det økologiske spisemærke i sølv. Kari understreger dog, at økologi ikke er nok i sig selv.

- Økologi er godt, men kun, hvis kvaliteten også er i orden. Økologi fylder mere og mere hos både os og gæsterne, men kvaliteten har fortsat første prioritet. Desuden prioriterer hotelkæden samarbejde med lokale producenter.

- Gæsterne finder f.eks. ikke appelsinjuice i morgenbuffeten på Haraldskær Sinatur, fortæller hun.
- Hvorfor skulle vi transportere det så langt, når vi har den bedste økologiske, danske æblemost, spørger Kari?

Den velsmagende æblemost kommer i øvrigt fra konferencens næste taler, Jette Jørgensen.

Økologisk frugtplantage i bæredygtig udvikling
Jette og Bent Jørgensen fra Munkebjerg Økologiske Frugtplantage finder hele tiden nye indsatsområder, som skal udvikle bedriften i en bæredygtig retning. De har 34.000 æbletræer og økologiske høns, der leverer en sund forretning, hvor både æble- og æggeproduktionen ligger over gennemsnittet. Men parret hviler ikke på laurbærrene.

- En RiSE analyse har hjulpet os med at identificere og konkretisere vores udviklingsmuligheder ift. at blive mere bæredygtige, fortælle Jette. Analysen måler på 10 forskellige parametre, der har indflydelse på virksomhedens bæredygtighed. Bl.a. økonomi, næringsstoffer, energiforbrug og livskvalitet.

- Vi er stolte af resultatet, der overordnet er grøn på alle parametre, siger Jette. Underliggende er der dog identificeret nogle indsatsområder, som vi nu er opmærksomme på. Blandt andet skal Bent holde nogle flere fridage. Vi skal have lavet en naturplan. Og så har vi lavet en gødningsaftale, så vi sælger noget af naturgødningen fra hønsene videre og dermed bringer gødningsforbruget i bedre balance.

Ligesom RiSE analysen måler bæredygtighed på flere parametre, arbejder aftenens sidste taler, økolog Henrik Bovbjerg, også i helheder.

Økologi er at arbejde med helheden
Henrik Bovbjerg driver Bovbjerg Økologi, Danmarks første økologiske griseopformeringsbesætning, og har syv ansatte.

- Bæredygtighed er flere ting for mig, fortæller Henrik. Det er en sund økonomi, balance i miljøpåvirkningen og en udviklende biodiversitet. Og så er det trivsel hos både dyr, medarbejdere og familien inklusive mig selv.

Henrik kan gode lide at tænke anderledes og går meget op i at udvikle den økologiske griseproduktion vha. ny genetik. - Vi deltager i et projekt med bl.a. Aarhus Universitet, hvor vi arbejder med et økologisk avlsindeks ift. grisenes moderegenskaber, robusthed, tilvækst og kødprocent.

Pt. sælger han godt 2.500 polte og 7.000 smågrise pr. år. Han producerer 4.000 slagtegrise og har 600 søer med 10 ugers fravænning. – Den lange fravænning gør, at vi kan undgå zink og medicin, og sjældent oplever halebid, fortæller han.

I klimadebatten bliver både mennesker og virksomheder mere bæredygtige, hver eneste dag. Flere konventionelle tager de økologiske metoder til sig. Derfor skal økologerne blive ved med at flytte sig, fastslår Henrik Bovbjerg.

– Vi skal flytte os mindst lige så hurtigt som de konventionelle, og helst hurtigere end både forbrugeren og lovgivningen. Så kan vi blive ved med at være her.