Vi rådgiver fuldtids- deltids og fritidserhverv

ESG i landbruget

Alle taler i dag om Klima og bæredygtighed, og virksomheder skal til at afrapporterer i form af en ESG rapport.

I LRS har vi arbejdet på at gøre det nye begreb ”ESG” og klima og bæredygtighed så konkret som muligt, så du som landmand/virksomhedsejer kan forstå dette, og dermed bruge det til at bringe din virksomhed værdi. 

Kort om ESG

ESG står for Environmental (miljø/bæredygtighed), Social (sociale forhold) og Governance (management/ledelsesmæssige forhold). En ESG-rapport er et værktøj, som virksomheder kan bruge til at informere om deres ansvarlighed og bæredygtighed, ikke kun i forhold til klimapåvirkning, men bredt. Det bruges især indenfor den finansielle sektor til at vurdere investeringers bæredygtighed. En ESG-rapport aflægges ofte i sammenhæng med årsregnskabet. Store virksomheder skal lave en ESG-rapport. For mindre virksomheder er det frivilligt, men flere pengeinstitutter og kreditforeninger efterspørger og kræver en ESG-rapport. Se f.eks. ESG - DLR Kredit Og mange af vores egne andelsselskaber stiller krav til vores produktion og herunder dokumentation f.eks. ARLA, Danish Crown og DLF. Se f.eks. Bæredygtig mælkeproduktion: Klimatjek på co2e-reduktionen - Arla | Arla

For dig som producent handler det altså om at dokumentere din bæredygtige udvikling for at kunne sikre dig et marked fremadrettet.

Hvordan måler man bæredygtighed?

For at kunne måle bæredygtighed må vi først definere, hvad det er, som skal blive bedre, hvor vi skal gøre fremskridt. Der findes forskellige metoder og værktøjer. I LRS arbejder vi med 2 værktøjer: ESGreen Tool og ESG. For at gøre begrebet ESG mere operativt for en landbrugsvirksomhed kan ESG inddeles i en række underkategorier:

  • i underkategorierne ”Klima”, ”Natur” og ”Miljø”
  • S i underkategorierne ”Arbejdsforhold”, ”Tryghed” og ”Sundhed”
  • G i underkategorierne ”Strategi og ledelse”, ”Økonomi” samt ”Love og regler”

Ved hjælp af vores ESG-rådgivning kan vi sammen se på, hvor du står, og hvordan vi bedst kan skabe rammerne for, at du kan sætte konkrete milepæle for din virksomhed og bedrift.

Kort om ESGreen Tool

ESGreen Tool bygger på den enkelte bedrifts egne data. Med værktøjet kan du beregne bedriftens klimaaftryk og effekten på bedriften af forskellige CO2-reducerende virkemidler.

Vi hjælper dig med at forstå ESG’s betydning for landbruget

Vi uddanner og underviser løbende vores rådgivere i ESG, så vi kan give vores landmænd den seneste viden om bæredygtighed, og hvad det betyder for landbruget. De er din hjælp til bedst muligt at kunne oversætte begreberne til konkrete handlinger, som betyder bedre virksomhed for dig.

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan du kommer i gang med at arbejde med ESG, klima og bæredygtighed, så kontakt en af vores konsulenter og samarbejdspartnere:

Sune Hallberg, Driftsøkonomi tlf. 7374 2107 mail suh@lrs.dk

Aase Holmgaard, Syddansk Kvæg tlf. 2321 4192 mail ahk@sd-k.dk

Camilla B. Normanni, Syddansk Kvæg tlf. 2014 5585 mail can@sd-d.dk

Annette Pihl Pedersen, SvineRådgivningen tlf. 4074 1030 mail app@sraad.dk

Jonas From Katholm, SvineRådgivningen tlf. 2949 6850 mail jfk@sraad.dk

 

Syddansk Kvæg: Syddansk Kvæg – faglig passion og kærlighed til køer (sd-k.dk)

SvineRådgivningen: Forside - SvineRådgivningen (svineraadgivningen.dk)